Isseltaler Musikanten Nieuwjaarstournee ‘Mit Schwung ins neue Jahr’

Isseltaler Musikanten geven Nieuwjaarsconcerten in Angerlo, Ugchelen en Laag-Soeren

In januari 2014 gaan de Isseltaler Musikanten op diverse plaatsen in de regio hun traditionele Nieuwjaarsconcerten met Egerländerblaasmuziek geven.

 

Concertposter Laag-Soeren
Concertposter Laag Soeren

Nieuwjaarstournee ‘Mit Schwung ins neue Jahr’ 

De Nieuwjaarstournee begint in Angerlo; daar concerteren de muzikanten onder leiding van dirigent Bennie ter Heide op zondag 5 januari 2014 om 11.30 uur in Dorpshuis de Meent, Prinses Margrietlaan 3a.

Op zaterdagavond 18 januari 2014 wordt het Nieuwjaarsconcert aan de andere kant van de IJssel gegeven in Dorpshuis Ugchelens Belang te Ugchelen gelegen aan de Bogaardslaan 81, aanvang 20.00 uur.

Ten slotte staan de Isseltaler Musikanten op zondag 26 januari 2014 om 11.30 uur in Laag-Soeren op de planken. Het orkest is dan te beluisteren met het feestelijke nieuwjaarsprogramma in Hotel Café Restaurant De Harmonie te Laag-Soeren, aanvang 11.30 uur. De Harmonie is gevestigd aan de Harderwijkerweg 35.

De toegangskaarten à € 8,00 voor de concerten zijn voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar maar kunnen ook telefonisch of per e-mail gereserveerd worden: (026) 382 02 45 / info@isseltalermusikanten.nl.   Ook zijn kaarten via de e-Ticketshop van het orkest te bestellen, zodat de bezoekers de kaarten direct thuis veilig kunnen betalen en kunnen printen. De zaal is een uur voor het optreden geopend.

De Isseltaler Musikanten willen met hun tournee onder het motto ‘Mit Schwung ins neue Jahr’ zoveel mogelijk blaasmuziekliefhebbers in de regio de gelegenheid geven om een sfeervol en gezellig blaasmuziekconcert mee te maken. Dirigent Bennie ter Heide heeft met het orkest voor het nieuwe jaar een nieuw feestelijk  programma voorbereid. Diverse nieuwe werken van Ernst Hutter und sein Egerländer Musikanten (dé opvolger van het orkest van Ernst Mosch) en andere Böhmische componisten zullen de revue passeren.

Isseltaler Musikanten

De ‘Isseltaler Musikanten’ werden 35 jaar geleden opgericht aan de boorden van de IJssel in de gemeente Rheden. Hier ligt ook de oorsprong van de naam van het orkest (IJsseldal).  De Isseltaler Musikanten zijn gespecialiseerd in de Egerländerblaasmuziek.

Isseltaler Musikanten
Isseltaler Musikanten

Eind 2012 heeft het orkest de vijfde cd met de titel ‘Isseltaler Schwung’ uitgebracht. Op de cd staat een zeer mooie weergave van 35 jaar Egerländermuziek door de Isseltaler Musikanten.

Het regionale orkest bestaat uit 22 muzikanten. Voor Nederlandse begrippen brengt het ensemble Egerländerblaasmuziek op topniveau. De afgelopen jaren heeft het orkest veel successen op haar naam geschreven. Dirigent Bennie ter Heide treedt met het orkest dan ook met regelmaat in de voetsporen van Ernst Mosch, de peetvader van de Egerländerblaasmuziek.

Ernst Mosch en zijn muziek

Ernst Mosch werd op 7 november 1925 in Zwodau (thans: Svatava) bij Falkenau, het huidige Sokolov, aan de rivier Ohre (Eger in Duits), geboren. Na zijn schooltijd gaat zijn wens in vervulling en mag hij naar het conservatorium in Oelsnitz/Vogtland. Daarna moet hij in militaire dienst en zo ook de oorlog in. In februari 1945 raakt hij gewond in Breslau en komt als 19 jarige in het hospitaal terecht. Aan het einde van de oorlog vlucht Ernst Mosch naar Beieren en speelt veel voor Amerikanen in een Big Band Jazzorkest en later in het Hamburger Rundfunk Orchester. In 1951 vond hij de weg naar het Südfunk Tanzorchester van Erwin Lehn en ontmoet Ernst Mosch zijn latere Egerländercollega’s. Met deze mensen werden vijf door hem gearrangeerde titels, waaronder Rauschende Birken, voor de Stuttgarter omroep ten gehore gebracht. Het publiek is zeer verrast. Vijf jaar later op 21 april 1956 richtte hij met enkele vrienden de “Original Egerländer Blasmusik” op.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s