Eefde het voorjaar in met blaasmuziek van de Isseltaler Musikanten

Isseltaler Musikanten geven koffieconcert in Het hart

Isseltaler Musikanten geven koffieconcert in Het hart  .
Isseltaler Musikanten geven koffieconcert in Het hart
.

Op zondag 12 april 2015 concerteren de Isseltaler Musikanten onder leiding van dirigent Bennie ter Heide om 11.30 uur in Het hart aan de Jolinkweg 2 te 7211 DM Eefde.

Het orkest geeft op uitnodiging van Barry de Weerd van Het hart onder het motto ‘Het voorjaar in met blaasmuziek’ een koffieconcert. De uitbater van Het hart heeft toegezegd er samen met de muzikanten een gezellig concert in gemoedelijke sfeer van te maken.

De toegangskaarten voor het concert zijn voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar maar kunnen ook telefonisch of per e-mail gereserveerd worden: (0575) 547 480 / info@isseltalermusikanten.nl. Ook zijn kaarten via de e-Ticketshop van het orkest te bestellen, zodat de bezoekers de kaarten direct thuis veilig kunnen betalen en kunnen printen. De zaal is een uur voor het optreden geopend.

Dirigent Bennie ter Heide heeft met het orkest voor Eefde een stemmig programma van polka’s, walsen en marsen voorbereid. Diverse nieuwe werken van Ernst Hutter und sein Egerländer Musikanten (dé opvolger van het orkest van Ernst Mosch) en andere Böhmische componisten zullen de revue passeren.

Isseltaler Musikanten

De ‘Isseltaler Musikanten’ werden 35 jaar geleden opgericht aan de boorden van de IJssel in de gemeente Rheden. Hier ligt ook de oorsprong van de naam van het orkest (IJsseldal). De Isseltaler Musikanten zijn gespecialiseerd in de Egerländerblaasmuziek.

Eind 2012 heeft het orkest de vijfde cd met de titel ‘Isseltaler Schwung’ uitgebracht. Op de cd staat een zeer mooie weergave van 35 jaar Egerländermuziek door de Isseltaler Musikanten.

Het regionale orkest bestaat uit 22 muzikanten. Voor Nederlandse begrippen brengt het ensemble Egerländerblaasmuziek op topniveau. De afgelopen jaren heeft het orkest veel successen op haar naam geschreven. Dirigent Bennie ter Heide treedt met het orkest dan ook met regelmaat in de voetsporen van Ernst Mosch, de peetvader van de Egerländerblaasmuziek.

Ernst Mosch en zijn muziek

Ernst Mosch werd op 7 november 1925 in Zwodau (thans: Svatava) bij Falkenau, het huidige Sokolov, aan de rivier Ohre (Eger in Duits), geboren. Na zijn schooltijd gaat zijn wens in vervulling en mag hij naar het conservatorium in Oelsnitz/Vogtland. Daarna moet hij in militaire dienst en zo ook de oorlog in. In februari 1945 raakt hij gewond in Breslau en komt als 19 jarige in het hospitaal terecht. Aan het einde van de oorlog vlucht Ernst Mosch naar Beieren en speelt veel voor Amerikanen in een Big Band Jazzorkest en later in het Hamburger Rundfunk Orchester. In 1951 vond hij de weg naar het Südfunk Tanzorchester van Erwin Lehn en ontmoet Ernst Mosch zijn latere Egerländercollega’s. Met deze mensen werden vijf door hem gearrangeerde titels, waaronder Rauschende Birken, voor de Stuttgarter omroep ten gehore gebracht. Het publiek is zeer verrast. Vijf jaar later op 21 april 1956 richtte hij met enkele vrienden de “Original Egerländer Blasmusik” op.

Advertentie