Tickets ‘Egerländer Musikanten’

Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten, das Original

Op het blaasmuziekinternet is wat deining ontstaan over de aankondiging van concerten door ticketshops. Daarbij is ook de kwestie aan de orde gesteld wie nu het intellectuele eigendomsrecht heeft van de naam “Egerländer Musikanten’. Dit alles naar aanleiding van een ticketshop die concerten van ‘Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten’ aankondigde, welke niet door Hutter’s orkest maar door Orchester Holger Mück worden gegeven.  

Holger Mück valt echter niets te verwijten. Het zijn de niet erkende ticketshops die de reguliere kaarten met flinke opslag doorverkopen en daarbij onjuiste informatie over de uitvoerende artiest verstrekken. Het beste advies heeft Martin Hutter zelf al op zijn Facebookpagina gegeven: Koop de tickets direct via de website van het orkest. Het is een feit van algemene bekendheid dat men kaarten alleen via de officiële website van de uitvoerende artiest moet kopen of bij een erkend ticketbureau. Het is altijd goed deze waarschuwing nog eens te herhalen. 

Mück treedt niet alleen op onder de naam ‘Orchester Holger Mück, Egerländer Blasmusik aus Leidenschaft’, maar ook onder de naam ‘Holger Mück und seine Egerländer Musikanten’.  Bernd Wolf meldde zich ook op Facebook. Hij heeft een blaasorkest en staat op het podium met ‘Bernd Wolf und seine Egerländer Musikanten’. De heer Wolf claimt sinds 1999 eigenaar te zijn van de naam ‘… und seine Egerländer Musikanten’.  Ernst Mosch draait zich in zijn graf om, als hij kennisneemt van al dit gekissebis.  Heeft Bernd Wolf recht van spreken?  

Merkrecht*)

Ewoton-International Elmar Wolf GmbH heeft op 6 juni 2001 het woordmerk ‘Bernd Wolf & seine Egerländer Musikanten’ laten registreren. De inschrijving van dit merk is niet verlengd en verlopen op 1 juni 2011. Wolf heeft dus geen rechtsgeldig merk op zijn naam staan en al helemaal niet het merk ‘(und seine) Egerländer Musikanten’.

Ernst Hutter, daarentegen heeft het beeldmerk met woordelementen ‘Die Egerländer Musikanten’ ingeschreven op 6 september 2001 en het beeldmerk met woordelementen ‘ERNST HUTTER & Die Egerländer MUSIKANTEN – DAS ORIGINAL’ op 13 februari 2017. 

De erven Mosch (Mosch Musikverlag oHG) hebben nog steeds rechten op basis van de  ingeschreven woordmerken ERNST MOSCH und seine Original Egerländer Musikanten’ (7 juni 1999) en‘Original Egerländer Musikanten’ (7 juni 1999).

Geen enkele partij heeft het woordmerk ‘Egerländer Musikanten’ (of ‘… und seine Egerländer Musikanten’ geregistreerd. Ook al zou het ingeschreven zijn, dan heeft de rechthebbende weinig kans om succesvol op te treden tegen derden die ook van deze naam gebruikmaken. De woorden zijn namelijk niet onderscheidend genoeg. Zou er wel sprake zijn van een onderscheidend woord, dan is het advies om in ieder geval het woordmerk te deponeren. Een woordmerk geeft het meest ruime recht op gebruik van het woord. Dit is anders in geval van een beeldmerk, een merk bestaande uit woord- en beeldelementen. Juist omdat de woorden ‘Egerländer Musikanten’ louter beschrijvend zijn heeft Ernst Hutter klaarblijkelijk gekozen voor een beeldmerk met beschrijvende woorden.

Het geheel overziend hebben de erfgenamen van Ernst Mosch nog de meeste rechten, Dat is terecht natuurlijk. Niemand zal het in zijn hoofd halen om zijn orkest ‘de Original Egerländer Musikanten’ te noemen.

Is er sprake van handelsnaambescherming?

Het merkenrecht biedt dus weinig ruimte om een beschrijvend merk te verdedigen. Wellicht kan het handelsnaamrecht soelaas bieden. De handelsnaamwet stelt namelijk geen eisen aan het onderscheidend vermogen van handelsnamen. Elke handelsnaam, hoe beschrijvend ook, kan in principe bescherming genieten. Dat betekent dat de handelsnaamhouder kan optreden tegen andere handelsnamen die door hun mate van overeenstemming, de plaats en de aard van het gebruik verwarring kunnen opleveren.

Je verkrijgt een handelsnaamrecht door een onderneming onder die handelsnaam te voeren. Registratie is niet vereist.

Als de handelsnaam heel beschrijvend is, dan zal de andere handelsnaam vrijwel identiek moeten zijn om te kunnen spreken van een inbreuk. Het toevoegen van een (1)  woord kan dus al voorkomen dat er sprake is van een handelsnaaminbreuk. Denk aan ‘Egerländer Musikanten’ versus ‘Bernd Wolf & seine Egerländer Musikanten’.

Het gebruiken van een louter beschrijvende handelsnaam, waardoor er verwarring ontstaat met een handelsnaam van een ander, is in principe niet onrechtmatig. Hierop geldt een uitzondering wanneer de louter beschrijvende handelsnaam zeer ongebruikelijk is of wanneer de handelsnaam is ingeburgerd. Hierdoor kan de beschrijvende handelsnaam onderscheidend vermogen krijgen. In deze gevallen kan enkel verwarringsgevaar volstaan. Hiervan is bij ‘Egerländer Musikanten’ naar mijn mening geen sprake.

Kortom, ieder muziekgezelschap dat Egerländermuziek speelt bestaat uit ‘Egerländer Musikanten’. Niemand kan zich het monopolie op het gebruik van de naam toedichten, welke naam exact de stijl en oorsprong van de muziek beschrijft.   

28 november 2018, Jan-Joris Heling

*) informatie over de merken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s